راهنماي تغذيه در بيماران مبتلا به سيروز كبدي
سيروز كبد (Cirrhosis) چيست ؟
كبد بزرگترين غده داخلي بدن انسان است كه بخاطر وظايف مختلف و بسيار مهم آن يكي از حياتي ترين اعضاي بدن به شمار مي رود اين عضو در قسمت راست بدن قرار گر فته و بيشتر حجم آن داخل قفسه سينه قرار دارد . بطور معمول كبد مثلث شكل و نرم بوده و بين 1/44 الي 1/66 كيلوگرم است . اين اين عضو حياتي ارتباط مستقيمي با كيسه صفرا و روده دارد اما وظايف مختلف آن تمام اعضا و عملكردهاي بدن را تحت تاثير قرار مي دهد .
از مهمترين وظايف كبد مي توان به موارد زير اشاره كرد :
وقتي بافت كبد به دلائل مختلفي آسيب ببيند ، بافت جديدي جايگزين بافت آسيب ديده مي شود .اما اين بافت جديد قادر به انجام وظايف كبد نيست و از كارايي آن كم مي شود . در مراحل ابتدايي پيشرفت بيماري ، اندازه كبد بزرگتر از معمول و بافت آن سفت گرديده و سپس در مراحل انتهايي آن اندازه كبد كوچكتر مي شود . سيروز به مرحله اي اطلاق مي گردد كه حدود 80% از كبد آسيب ديده باشد . با آنكه هر بيماري كبدي مي تواند بتدريج باعث سيروز شود ، اما هپاتيت B , C ، كبد چرب و مصرف الكل مهمترين علل بروز سيروز در ايران مي باشند. ديگر علل كمتر شايع سيروز عبارتند از بيماريهاي ژنتيكي مانند هموكروماتوز و ويلسون ، برخي بيماريهاي لوزالمعده و مجاري صفراوي كه مي توانند روي كاركرد كبد تاثير گذار باشند .
سيروز كبدي چه علائمي دارد ؟
سيروز مي تواند در مراحل ابتدايي كاملا بدون علامت باشد . به اين مرحله از سيروز " جبران شده " مي گويند كه بدن با ميزان اختلال كبد تطابق پيدا كرده است .اما زماني كه بيماري شدت پيدا مي كند و بدن قدرت تطابق خود را از دست مي دهد ، ممكن است برخي يا همه علائم يا نشانه هاي زير تظاهر يابند :
درمان سيروز كبد چيست ؟
مهمترين راه درمان سيروز ، برطرف كردن بيماري يا اختلال ايجاد كننده سيروز است .
در برخي از موارد پيشرفته بافت آسيب ديده قادر به بازگشت به شكل اوليه خود نيست ، اما مي شود با درمان هاي مختلف ، روند پيشرفت بيماري را متوقف نمود و يا سرعت آن را كاهش داد . مثلا براي سيروز الكلي ، قطع مصرف مشروبات الكلي پيشرفت بيماري را متوقف مي كند . بيماران مبتلا به هپاتيت مي بايست از داروهاي ضد – ويروسي استفاده كنند و در بقيه بيماري هاي رفع علت اوليه و درمان سيروز كمك مي كند .
در كنار درمان عليتي ، داروهايي نيز براي بيماران تجويز مي شود تا علائم بيماري را بهبود بخشند . براي افراد مبتلا به سيروز پيشرفته با علايم بسيار كه با علايم بسيار كه با دارو كنترل نمي شوند . پيوند كبد نيز يك درمان مناسب مي باشد.
بخش اول
رژيم غذايي مناسب سيروز كبد
كبد نقش بسيار مهمي در تجزيه مواد غذايي موجود در رژيم غاذايي روزانه دارد در افراد مبتلا به سيروز به علت تغييراتي كه در عملكرد كبد ايجاد شده ، ايجاد اصلاحاتي در تغذيه جهت جبران نقص كبدي ، الزاميست . بطور كلي ، رژيم غذايي شما بايد پر پروتئين ، كم چرب و كم نمك ، به همراه فيبر بالا باشد ، در صورت نياز، پزشك معالج شما ممكن است ميزان مايعات مصرفي شما را محدود و داروهايي را نيز تجويز نمايد .
توجه داشته باشيد كه تغذيه كافي و مفيد براي شما جنبه حياتي دارد .سوء تغذيه يكي از مهمترين عوامل پيشرفت سيروز و بروز علائم مختلف آن است .
پزوتئين
هر زماني كه بدن ما دچار بيماري ، التهاب و يا استرس مي شود نياز آن به پروتئين افزايش مي يابد در صورتي كه مصرف پروتئين بالا نرود ، بدن ما خود به خود از انبارهاي پروتئيني خود ، كه عضلات و ماهيچه ها هستند استفاده مي كند كه همين امر باعث تحليل رفتن عضلات و به دنبال آن كاهش قواي جسماني فرد مي شود . براي جلوگيري از كاهش حجم عضلات و به دنبال آن كاهش توانايي هاي بدن ، لازم است كه مصرف پروتئين افزايش يابد .
همچنين در سيروز ، علاوه بر التهاب و استرس وارد شده بر بدن ، به دليل اختلالات ايجاد شده در عملكرد شده در عملكرد كبد در رابطه با سوخت و ساز پرو.تئين ها ، اهميت افزايش مصرف پروتئين ها چند برابر مي شود . كمبود پروتئين مي تواند ، باعث پيشرفت بيماري از مرحله "جبران شده " به مرحله آشكار سيروز گردد و علائم متفاوتي را در افراد بوجود آورد . به همين دليل توجه خاص به مصرف مواد غذايي حاوي پروتئين الزامي است .
پروتئين ها دو دسته هستند . دسته اول پروتئين هاي گياهي موجود در انواع حبوبات سويا و اغلب خشكبار ها و دسته دوم پروتئن هاي حيواني مانند پروتئين هاي موجود در لبنيات، تخم مرغ،گوشت قرمز، مرغ و ماهي.سعي كنيد در رژيم غذايي خود در تمام وعده هاي غذايي و در ميان وعده ها،از اين مواد غذايي مصرف كنيد. با انكه مصرف انواع پروئين براي شما الزامي است، ولي پروتئين هاي گياهي كه داراي فيبر زيادي نيز هستند و هم چنين لبنيات، داراي فوائد بيشتري براي كبد شما مي باشند. با استفاده از ايده هاي داده شده، مي توانيد مصرف پروتئيني خود را بيشتر كيند.
شير و محصولات لبنی
تخم مرغ
گوشت قرمز، مرغ، ماهي و سويا
حبوبات، خشكبار و تخمه ها
نوشيدني هاي تركيبي
چربي ها
همانطور كه عدم مصرف پروتئين براي شما زيان آور است ، مصرف بي رويه چربي ها نيز ضرر دارد مصرف چربي زياد مي تواند باعث انباشته شدن چربي در بدن و افزايش وزن شود در بسياري از مواقع ، چربي اضافه بدن باعث تشديد التهاب و همچنين اختلال در كاركرد هرمون انسولين مي شود . انسولين يكي از هرمونهاي ضروري براي كنترل قند خون است و اختلال در عملكرد و در نتيجه اختلال در كنترل قند خون مي تواند در دراز مدت باعث بروز بيماري ديابت شود . به همين دلايل ، لازم است مصرف چربي خود را كم كنيم .
چربي ها دو دسته هستند :
چربي ها مضر ، چربي هاي مفيد .
روزانه سعي كنيد مصرف چربي هاي مضر را حتي الامكان محدود كنيد ، و بجاي آنها ، در صورت نياز از چربي هاي مفيد استفاده كنيد .
مواد غذايي زير داراي چربي هاي مضر هستند ، مصرف آنها را به حداقل برسانيد :
گوشت هاي چرب ،پوست مرغ ، جگر ، مغز ، كله پاچه ، سيرابي ، شيردان ، روغن جامد ،سوسيس ، كالباس و ديگر فراورده هاي مشابه ، كره ، خامه ، شير پرچرب ، ماست پرچرب و خامه اي ، پنير خامه اي ، روغن هسته خرما ، روغن نارگيل ، غذاهاي سرخ شده ، انواع كيك ، شيريني ، انواع تارت تازه ، بيسگويت ها ، كيك و ديگر محصولات كارخانه اي كه در تركيبات آنها از روغن هيدروژنه استفاده شده است ، مارگارين جامد و ديگر روغن هاي ترد كننده مخصوص شيريني پزي و ساير روغن هايي كه در دماي اتاق جامد هستند .
مواد غذايي زير داراي چربي هاي مفيد هستند ؛ روزانه از آنها استفاده كنيد ولي بدانيد كه زياده روي در مصرف هر گونه چربي ضرر دارئ . از آنها ، به مقدار كم و در صورت نياز استفاده نماييد :
روغن زيتون ، روغن كانولا ، انواع مغزها ، كره و روغن انواع مغزها مانند كره بادام زميني ، يا روغن بادام ، اواكادو و زيتون سبز يا سياه از بهترين چربي ها براي سلامتي شما هستند ، سعي كنيد بيشتر حجم چربي مصرفي روزانه خود را از اين نوع چربي ها قرار دهيد . روغن آفتابگردان ، زوغن ذرت ، تخم افتابگردان و تخم كدو نيز جزء روغن هاي مفيد هستند از آنها استفاده كنيد ولي از مصرف بي رويه آنها بپرهيزيد.
توصيه عملي براي كاهش مصرف چربي و كلسترول
فيبر
فيبر جز تركيبات بسياري از غلات، حبوبات، ميوه و سبزيجات است و با انكه بدن ما نمي تواند آن را به طور كامل هضم و جذب كند فوائد بسياري دارد.
براي افزايش فيبر در رژيم غذايي:
نمک
حتما تا حالا ديده ايد كه يك اسفنج چطور آب را به خود جذب مي كند؟ سديم، كه يكي از املاح موجود در غذاهاست نيز مانند اسفنج باعث و تجمع اب در بدن مي شود. در حالت عادي اب از بدن تخليه مي شود، ولي در صورت بيماري كبدي اين آب در شكم، (آسيت)، و يا در دست ها و پاها (ادم) تجمع مي نمايد. آسيت و ادم از عوارض ناخوشايند بيماري كبدي هستند. كه براي جلوگيري از بروز آنها بايد ميزان سديم مصرفي را محدود نماييد. بيشترين حجم سديم كه به طور روزمره استفاده مي شود سديم موجود در نمك است. توجه داشته باشيد كه شما نمي توانيد بيش از 1500-2300 ميلي گرم سديم در روز مصرف كنيد و يك قاشق مرباخوري نمك، تقريبا 2300 ميلي گرم سديم دارد! بنابراين با رعايت توصيه هاي داده شده مصرف سديم خود را كم كنيد.
به خاطر داشته باشيد كه تمام مواد غذايي كه شور هستند نمك و سديم بالايي دارند ولي از طرفي ديگر، تمام مواد غذايي كه سديم دارند الزاما شور نيستند! پس فقط به خاطر شور نبودن مواد غذايي، گمان به كم نمك يا كم سديم بودن آن ها نكنيد. بسياري از مواد غذايي كه در كارخانه ها درست مي شوند نيز شور نيستند ولي از حجم بالايي سديم به عنوان مواد نگهدارنده، برخوردارند. غذاهاي زير، سديم بسيار بالايي دارند و لازم است حتي الامكان از خوردن آنها پرهيز كنيد:
توجه:
استفاده از دوغ و يا رب گوجه فرنگي خانگي كه بدون نمك درست شده است مشكلي ندارد. مي توانيد به دوغ نعناع و يا برگ گل سرخ اضافه كنيد، تا طعم بهتري داشته باشد.
ادويه، سبزي هاي معطر و ميوه ها، براي طعم دهي بيشتر به غذا
نمك يكي از طعم دهنده هاي اصلي غذاست و خوردن غذاي كم نمك و يا بي نمك براي ما سخت است. اما بايد بدانيد كه وابستگي ما به نمك فقط بر اثر عادت به وجود امده است. و هر عادتي قابل تغيير است. ادويه، سبزي هاي معطر و حتي بعضي از ميوه ها هم مي توانند طعم دهنده هاي خوب، سالم و خوشمزه اي براي شما باشند. مطمئن باشيد بعد از كم كردن نمك، ذائقه شما به تدريج عوض خواهد شد، طوري كه كمبود نمك را ديگر حس نمي كنيد با استفاده از طعم دهنده هاي زير، مزه هاي جديد را تجربه كنيد.
به همراه گوشت قرمز: ريحان، زيره، كاري، شويد، پودر خردل، پودر سير يا سير تازه، فلفل دلمه اي، جوز، قارچ تازه، پياز، جعفري، فلفل سياه، فلفل قرمز، رزماري، ترخون، آويشن، گوجه فرنگي، موسير، برگ بو.
ميزان فيبر را در رژيم غذايي خود بيشتر كنيد . مواد غذايي زير ، فيبر بالايي دارند :
حتما توجه شود كه فيبر و مايعات زياد بايد با هم استفاده شوند تا براي بهبود يبوست موثر باشند . پس به همراه مواد فيبر دار ، طبق توصيه اول ، حتماً مايعات زياد نيز مصرف كنيد (البته در صورتي كه پزشك دستور محدود كردن مايعات براي شما تجويز نكرده باشد).
دستورالعمل معجون غذايي براي برطرف شدن يبوست :
هر سه را با استفاده از مخلوط كن ، تركيب نموده و در يخچال نگهداري كنيد . 1-2 قاشق غذاخوري را هر شب قبل از خواب با يك ليوان آب ميل نماييد . به ياد داشته باشيد ، حتماً آب را بايد همراه اين معجون بنوشيد ، در غير اين صورت ، مصرف اين معجون ، كمكي به رفع يبوست شما نمي كند .
بي اشتهايي
بي اشتهايي يا كم اشتهايي يكي از شايعترين اثرات جانبي مشكلات كبدي بوده كه بسياري از مواقع به علت تجمع آب در حفره شكمي بوجود مي آيد . گاهي اوقات بي اشتهايي فقط يك يا دو روز طول مي كشد ، ولي در بعضي مواقع ، تبديل به يك عادت روزمره يا مشكل مداوم مي شود . بنابراين ، براي جلوگيري از عوارض بيشتر بيماري و ضعف ، بدن شما احتياج به تغذيه مناسب دارد و به همين دليل بايد بر اين بي اشتهايي غلبه نمود . توصيه زير مي تواند به رفع بي اشتهايي شما كمك كنند :
براي رفع تشنگي 60-30 دقيقه قبل يا بعد از خوزدن غذا آب يا مايعات ديگر بنوشيد
تهوع و استفراغ
حالت تهوع ، با يا بدون استفراغ ، ممكن است عوارض بيماري شما و يا قرص هايي كه مصرف مي كنيد باشد.
اگر اين حالت به درازا بكشد ، باعث سوء تغذيه مي شود . رعايت نكات زير مي تواند به بهبود حس تهوع شما كمك كنند .
براي كاهش و پيشگيري از حالت تهوع و استفراغ ، خوراكي هايي كه ملايم و بدون مزه خاصي هستند را ميل كنيد از قبيل :